Histaminová intolerance (genetické vyšetření) Laboratorní test
Detailní popis produktu
Histaminová intolerance je stav, při kterém dochází k hromadění histaminu v těle v důsledku nedostatečné aktivity enzymu diaminoxidázy (DAO). Tento enzym je klíčový pro metabolismus histaminu v těle. Mezi příznaky histaminové intolerance se řadí např. bolesti hlavy, kožní vyrážky, průjem a zvracení.
Co je histamin?
Histamin je organická sloučenina, která se běžně vyskytuje v lidském organismu a hraje zásadní roli v mnoha biologických procesech, včetně lokálních imunitních odpovědí. Přirozeně se vyskytuje v mnoha potravinách a je nezbytný pro řadu tělesných funkcí, ale jeho nadměrné hromadění v těle může vést k nepříjemným reakcím.
Co je histaminová intolerance a čím je způsobena?
Histaminová intolerance (HIT) je stav, při kterém tělo nedokáže efektivně metabolizovat histamin, což vede k jeho akumulaci a širokému spektru symptomatických reakcí jako jsou bolesti hlavy, zažívací potíže, kožní vyrážky, dýchací obtíže a v některých případech i anafylaktické reakce.
Komu je test určen a kdo by se měl nechat testovat?
Test je ideální pro jedince, kteří zažívají chronické potíže spojené s příjmem potravin bohatých na histamin.
Co se díky testu dozvím?
Díky genetickému vyšetření můžete odhalit příčinu vašich problémů. V případě potvrzení histaminové intolerance můžete ve spolupráci s vaším lékařem přizpůsobit dietu a případně začít užívat doplňky k podpoře aktivity DAO, což může výrazně zlepšit váš zdravotní stav a celkovou kvalitu života.
Potraviny bohaté na histamin: fermentované potraviny, zejména zrající a plísňové sýry, fermentované sójové produkty, ryby a mořské plody, určité druhy ovoce a zeleniny (např. avokádo, banány, špenát, rajčata) a alkoholické nápoje, které prošly fermentací (např. víno a některé druhy piva). Úroveň histaminu v potravinách může záviset na mnoha faktorech, např. způsobu jejich skladování, zpracování a přípravy.
Doporučujeme nejprve provést jednoduchý krevní test, který stanoví úroveň aktivity enzymu zvaného DAO a množství histaminu v krvi. Tento test vám pomůže zjistit, jak dobře vaše tělo zvládá histamin. Pokud výsledky ukážou nízké hodnoty enzymu DAO, což by mohlo naznačovat problém s jeho správnou funkcí, doporučujeme provést genetické vyšetření na histaminovou intoleranci, abyste zjistili přesnou příčinu vašich potíží.
Vzhledem k tomu, že se jedná o genetické vyšetření je nutné vyplnit na místě souhlas s genetickým vyšetřením.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Genetické vyšetření |
---|---|
Pohlaví: | Muž, Žena |
Typ testu: | Jednotlivá metoda vyšetření |
Věk: | 20 let +, 30 let +, 40 let +, 50 let + |
Zaměření: | Genetika, Zažívání |
? Výsledky: | Do 12 pracovních dní. |
Pokyny před odběrem: | Na odběr není nutné být nalačno. Večer před odběrem vynechte tučná jídla a alkohol. Ráno před odběrem nekuřte, vypijte dostatečné množství vody (1/4 litru vody nebo neslazeného čaje). |
Při odběru: | Pokud užíváte léky na ředění krve, máte alergii nebo míváte při odběru nevolnost, upozorněte odběrovou sestru |
Pokud užíváte léky: | U pravidelně a dlouhodobě užívaných léků doporučujeme konzultaci s vaším lékařem o nutnosti jejich vysazení před odběrem či nikoliv |
Odebíraný materiál: | Krev |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.