Laktózová intolerance (genetické vyšetření) Laboratorní test

1 404 Kč

Trápí vás po konzumaci mléka a mléčných výrobků zažívací potíže? Možná máte laktózovou intoleranci. Představujeme vám genetické vyšetření, které vám pomůže zjistit, zda tato běžná potravinová intolerance neovlivňuje i vás.

Detailní informace

Výsledky
Výsledky on-line
přes zabezpečený e-mail
Personál
Profesionální odběrové sestry
s lidským přístupem

Detailní popis produktu

Co je laktózová intolerance a čím je způsobena?

Laktózová intolerance je stav, při kterém tělo není schopné efektivně trávit laktózu, cukr obsažený v mléce a mléčných výrobcích. Tento stav je často způsoben nedostatkem nebo sníženou aktivitou enzymu laktázy, který se vyskytuje ve střevě a je nezbytný pro štěpení laktózy na jednodušší cukry, které umí tělo vstřebat.

Příznaky laktózové intolerance:

Laktózová intolerance se typicky projevuje symptomy, jako jsou: nadýmání, bolesti břicha, průjem, plynatost, někdy i nauzea, a to obvykle krátce po konzumaci mléčných produktů.

Co testuje genetické vyšetření na laktózovou intoleranci?

Genetické vyšetření na laktózovou intoleranci je založeno na detekci dvou konkrétních variant (c.-13910C>T a c.-22018G>A ) v promotoru genu LCT, které jsou zodpovědné za produkci enzymu laktáza a schopností trávit mléčný cukr.

U lidí s variantami c.-13910C/C a c.-22018G/G nedochází k tvorbě laktázy v dospělosti v důsledku toho dochází k vzniku laktózové intolerance. U lidí s variantou c.-13910T/T a c.-22018A/A je naopak tvorba enzymu zachována a k rozvoji intolerance nedochází. U lidí s heterozygotní variantou c.-13910C/T a c.-22018G/A je tvorba enzymu obvykle dostatečná, ale k příznakům onemocnění může docházet v období zvýšeného stresu nebo důsledkem střevní infekce.

Komu je test určen a kdo by se měl nechat testovat?

Tento test je určen každému, koho trápí zažívací problémy spojené s konzumací mléka a mléčných výrobků a má podezření, že by mohl trpět laktózovou intolerancí. Test může být užitečný i pro osoby, které chtějí zjistit, zda mají genetickou predispozici k laktózové intoleranci a s ohledem na to pak plánovat stravu pro sebe nebo své děti.

Kdy je doporučeno se testovat?

Genetické testování je doporučeno v jakémkoli věku pro každého, kdo chce zjistit příčinu opakovaných potíží po konzumaci mléčných výrobků.

Co se díky testu dozvím?

Stanovení genotypu obou testovaných variant je užitečné pro posouzení rizika vzniku laktózové intolerance. Jelikož se jedná o testování genetické predispozice, je vhodné se při pozitivním nálezu poradit se svým lékařem.


Návrh bez názvu (1) Vzhledem k tomu, že se jedná o genetické vyšetření je nutné vyplnit na místě souhlas s genetickým vyšetřením.

Doplňkové parametry

Kategorie: Genetické vyšetření
Pohlaví: Muž, Žena
Typ testu: Jednotlivá metoda vyšetření
Věk: 20 let +, 30 let +, 40 let +, 50 let +
Zaměření: Genetika, Zažívání
? Výsledky: Do 12 pracovních dní.
Pokyny před odběrem: Na odběr není nutné být nalačno. Večer před odběrem vynechte tučná jídla a alkohol. Ráno před odběrem nekuřte, vypijte dostatečné množství vody (1/4 litru vody nebo neslazeného čaje).
Při odběru: Pokud užíváte léky na ředění krve, máte alergii nebo míváte při odběru nevolnost, upozorněte odběrovou sestru
Pokud užíváte léky: U pravidelně a dlouhodobě užívaných léků doporučujeme konzultaci s vaším lékařem o nutnosti jejich vysazení před odběrem či nikoliv
Odebíraný materiál: Krev

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole: