Sodík (Na) Laboratorní test
Detailní popis produktu
Sodík je minerál obsažený v potravě. Podílí se na udržování rovnováhy tekutin v těle, reguluje acidobazickou rovnováhu a přenos nervově-svalových vzruchů. Ve většině případů je příliš mnoho sodíku získáváno jídlem, což vede ke zdravotním problémům. Patří mezi ně poruchy funkce ledvin, otoky a vysoký krevní tlak.
Mezi potraviny bohaté na sodík patří sůl (chlorid sodný), bujónový prášek, fast food jídla a polotovary, konzervy, solené a uzené produkty, sýry, žitný chléb, masné výrobky, olivy a bramborové lupínky.
Nízká hladina sodíku může být způsobena akutním průjmem, zvracením, deplecí tekutin (včetně nadměrného pocení), selháním ledvin, hormonálními poruchami atd. Obvykle tento nedostatek není způsoben dietou.
Vysoké hladiny sodíku vedou k poruchám funkce ledvin, otokům a zvýšenému krevnímu tlaku.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Samostatné metody |
---|---|
Pohlaví: | Muž, Žena |
Typ testu: | Jednotlivá metoda vyšetření |
Věk: | 20 let +, 30 let +, 40 let +, 50 let + |
Zaměření: | Vitamíny/minerály |
Výsledky: | Do 2 pracovních dní |
Doporučení: | Na odběr se dostavte nalačno, jíst byste neměli zhruba 12 hodin před odběrem. Večer před odběrem vynechte tučná jídla a alkohol. |
Pokyny před odběrem: | Ráno před odběrem nekuřte, vypijte dostatečné množství vody (1/4 litru vody nebo neslazeného čaje) |
Při odběru: | Pokud užíváte léky na ředění krve, máte alergii nebo míváte při odběru nevolnost, upozorněte odběrovou sestru |
Pokud užíváte léky: | U pravidelně a dlouhodobě užívaných léků doporučujeme konzultaci s vaším lékařem o nutnosti jejich vysazení před odběrem či nikoliv |
Odebíraný materiál: | Krev |